レファレンス事例詳細
- 事例作成日
- 2022/06/14
- 登録日時
- 2022/07/03 00:30
- 更新日時
- 2022/07/21 16:03
- 管理番号
- 12158198
- 質問
-
未解決
(1)1901~1940年の間、アメリカ合衆国の国全体の図書館統計が作成・発行されていたか
(2)もし発行されていたなら、その中に、分類ごとの貸出ベスト(タイトルや著者がわかるもの)が含まれている資料があるかどうか知りたい。
- 回答
-
ご照会(1)について、資料①にアメリカの「公共図書館全国統計書誌」として年代別に資料名が掲載されていますのでお知らせします。
(2)については、確認できる統計書(資料①を参考とする)の目次を手がかりに通覧しましたが、分類ごとの貸出ベスト、タイトルや著者がわかる貸出統計を掲載する資料は見当たりませんでした。
【 】内は国立国会図書館請求記号です。
①キャスリーン・デ・ラ・ペーニャ・マックック 編著,田口瑛子, 川崎良孝, 村上加代子 訳『アメリカ公立図書館職入門』京都大学図書館情報学研究会, 2008.3【UL261-J1】
※「付録B 公共図書館全国統計書誌」pp.399-407
1901~1940年については、「1901年から1950年」(p.400)に資料②~⑪が挙げられています。このうち②~⑩は「政府刊行物」、⑪は「非政府刊行物」です。
②U.S. Office of education. 1901. Public Society, and School Libraries. Washington, DC:U.S. Government Printing Office.
※標題紙上部に「United States Bureau of Education. Reprint of chapters from the reports of the Commissioner of Education for 1899 and 1900.」とあります。
※HathiTrustで閲覧可:https://catalog.hathitrust.org/Record/001164437
③U.S. Office of education. 1903. Public Society, and School Libraries in the United States, with Library Statistics and Legislation of the Various States. Washington, DC:U.S. Government Printing Office.
※標題紙上部に「United States Bureau of Education. Reprint of chapters from the reports of the Commissioner of Education for 1896 and 1900.」とあります。
※HathiTrustで閲覧可:https://catalog.hathitrust.org/Record/001760569
④U.S. Bureau of Education. 1904. Public, Society, and School Libraries. Washington, DC:U.S. Government Printing Office.
⑤U.S. Bureau of Education. 1909. Statistics of Public, Society, and School Libraries Having 5,000 volumes and Over in 1908.Washington, DC:U.S. Government Printing Office.
※pp.36-137:Table 20「Statistics of public, society, and school libraries reporting 5,000 volumes and over in 1908」
※Table 20を確認したところ、項目11「Books issued for home use.」項目12「Books issued for juvenile use.」がありますが、分類ごとの貸出統計(およびタイトル、著者のわかる統計)の情報はありません。
※HathiTrustで閲覧可:https://catalog.hathitrust.org/Record/001164438
⑥U.S. Bureau of Education. 1913. Public, Society, and School Libraries. Washington, DC:U.S. Government Printing Office.
⑦U.S. Bureau of Education. 1915. Public, Society, and School Libraries. Washington, DC:U.S. Government Printing Office.
※p.12「TABLE 2. Books issued, visitors to reading room, library employees」:項目2、3「Books issued for use outside library」、項目4、5「Books issued for juvenile use」
※p.23「TABLE 11. Books issued, visitors to reading room, library employees」:項目等は上記p.12と同様です。
※p.38「TABLE 24. Books, additions, cards in force, books issued」:項目9、10「Books issued for use outside library」
※p.43「TABLE 29. Books, additions, cards in force, books issued」:項目8、9「Books issued for use outside library」
※Internet Archiveで閲覧可:https://archive.org/details/publicsocietysch00bure
上記⑦について、当館では次の⑦′2点を所蔵しています。
⑦´United States. Bureau of Education. Public, society, and school libraries (Bulletin, 1915, no.25. Whole no. 652). Govt. print. off., 1915【027.073-U58ps-R5】【特2-0401】
⑧U.S. Bureau of Education. 1926. Statistics of Public, Society, and School Libraries, 1923. Washington, DC:U.S. Government Printing Office.
※p.4「TABLE1. BOOKS, ADDITIONS, CARDS IN FORCE, BOOKS ISSUED」:項目No.9、10「Books issued for use outside library」
※pp.13-179「TABLE10. Statistics of public, society, and school libraries reporting 3,000 volumes or more in 1923.」:項目7「Books issued for use outside use」
※Internet Archiveで閲覧可:https://archive.org/details/statisticsofpubl00bure_2/mode/2up
⑨U.S. Office of education. 1931. Statistics of Public, Society, and School Libraries, 1929. Washington, DC:U.S. Government Printing Office.
※p.7「TABLE1. BOOKS, ADDITIONS, CARDS IN FORCE, BOOKS ISSUED」:項目No.9、10「Books issued for use outside library」
※pp.17-207「TABLE10. Statistics of public,society, and school libraries reporting 3,000 volumes or more in 1929.」:項目12「Books issued for use outside library」
※HathiTrustで閲覧可: https://catalog.hathitrust.org/Record/101695927
上記⑨について当館では以下⑨′を所蔵しています。
⑨´Statistics of public, society and school libraries, 1929. Prepared in the statistical division with the cooperation of the Library division (Bulletin, 1930, no.37)【027.073-U58s】
⑩U.S. Office of education. 1939. Public Library Statistics, 1938/1939. Washington, DC:U.S. Government Printing Office.
⑪American Libraries Association. 1916. Statistics of libraries. Chicago:American Library Association.
※「Total no. of vols. lent for home use」等の項目があります。
※HathiTrustで閲覧可:https://catalog.hathitrust.org/Record/100109792
この他、次の資料を通覧しましたが、お探しの情報が得られる統計は見当たりませんでした。
[その他の調査済資料及びウェブサイト]
The American library annual. Office of the Publishers' Weekly., 1912-1918【101-184】
・Volume.1911-1912
※Internet Archiveで閲覧可:https://archive.org/details/americanlibrary03unkngoog/page/n6/mode/2up
・Volume.1913-1914 ※Google Booksで閲覧可
https://books.google.co.jp/books?id=2ogfAQAAIAAJ&printsec=frontcover&hl=ja&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false
・Volume.1914-1915
※Internet Archiveで閲覧可:https://archive.org/details/americanlibrary02unkngoog/page/n4/mode/2up
・Volume.1916-1917、Volume.1917-1918を所蔵しています。
Index to library reports, by Katharine Twining Moody. American library association publishing board, 1913【027.073-M817i】
※Project Gutenbergで閲覧可: https://www.gutenberg.org/ebooks/52841
ウェブサイト最終アクセス:2022年6月14日
- 回答プロセス
- 事前調査事項
-
『アメリカ公共図書館史 1841-1987年』P.ウィリアムズ/著 原田勝/訳 勁草書房 1991.
『米国の図書館事情2007』国立国会図書館関西館図書館協力課/編集 日本図書館協会 2008.
『世界の図書館百科』藤野幸雄/編著 日外アソシエーツ 2006.
Institute of Museum and Library Servicesウェブサイト:
https://www.imls.gov/research-evaluation/data-collection/public-libraries-survey
↑1989年までの統計しか掲載なし
- NDC
-
- 図書館経営・管理 (013 10版)
- 参考資料
- キーワード
- 照会先
- 寄与者
- 備考
- 人文(レファレンス)
- 調査種別
- 文献紹介 書誌的事項調査
- 内容種別
- 質問者区分
- 登録番号
- 1000317952