レファレンス事例詳細
- 事例作成日
- 2013年01月27日
- 登録日時
- 2013/01/27 22:38
- 更新日時
- 2013/01/27 23:02
- 管理番号
- 20130127-1
- 質問
-
解決
”Detection of poisoning by plant-origin cardiac glycoside with the Abbott TDx analyzer.”を探している。
- 回答
-
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2914377 (2013/01/27確認)
Clin Chem. 1989 Feb;35(2):295-7.
Detection of poisoning by plant-origin cardiac glycoside with the Abbott TDx analyzer.
Cheung K, Hinds JA, Duffy P.
Department of Clinical Chemistry, Prince Charles Hospital, Chermside, Australia.
Abstract
Cardiac glycoside poisoning caused by ingestion of plant material is common in tropical and sub-tropical areas. In evaluating the use of the Abbott TDx Digoxin II assay to detect such cases of poisoning, we found it a rapid and convenient method for confirming the ingestion of glycosides from the plants Nerium oleander, Thevetia peruviana, and Adonis microcarpa, and from the toad Bufo marinus. Here we report some clinical cases illustrating our experience with the use of this assay, and describe results of cross-reactivity studies with compounds structurally similar to digoxin. Because of the competitive nature of the immunoassay as well as the complexity of the mixture of cross-reacting cardiac glycosides present in the plant material, the measured apparent digoxin concentration is not linearly related to the cardiac glycoside concentration.
PMID: 2914377 [PubMed - indexed for MEDLINE]
Free full text
http://www.clinchem.org/content/35/2/295.long (2013/01/27確認)
- 回答プロセス
-
PubMedで検索した。
- 事前調査事項
- NDC
-
- 一般植物学 (471 9版)
- 参考資料
-
-
PubMed NCBI
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed (2013/01/27確認)
-
PubMed NCBI
- キーワード
- 照会先
- 寄与者
- 備考
- 調査種別
- 所蔵機関調査
- 内容種別
- 質問者区分
- 登録番号
- 1000127602