レファレンス事例詳細
- 事例作成日
- 2022/11/10
- 登録日時
- 2022/12/03 00:30
- 更新日時
- 2023/03/31 16:36
- 管理番号
- PML20221110-01
- 質問
-
書体 Civilité (シビリテ)
組み方の例がみたい
- 回答
-
・『Sixteenth century printing types of the Low Countries』(Menno Hertzberger、1968年)
・『The history and technique of lettering 』(Dover Publications、1957年)
・『The type specimen of Delacolonge : Les caractères et les vignettes de la fonderie du sieur Delacolonge, Lyons,1773』(Van Gendt、1969年)
- 回答プロセス
- 事前調査事項
-
Civilité (シビリテ)はフランスの書体。復刻されて人気となった。
異体字が沢山あり、組む際には作法があるらしい。
- NDC
- 参考資料
-
-
H.D.L. Vervliet ; with a foreword by Harry Carter ; translated from the Dutch manuscript by Harry Carter , Vervliet, Hendrik D. L. , Carter, Harry Graham. Sixteenth-century printing types of the Low Countries. M. Hertzberger, 1968.
https://iss.ndl.go.jp/books/R100000096-I000225107-00 , ISBN 9061948592 (S161.3-V63) - Alexander Nesbitt. The history and technique of lettering. Dover Publications, 1957. (S150-N66)
- Louis Delacolonge ; Introduction and notes by Harry Carter. The type specimen of Delacolonge : Les caractères et les vignettes de la fonderie du sieur Delacolonge, Lyons, 1773. Van Gendt, 1773. (S170-D55)
-
- キーワード
-
- 書体
- Civitile
- 文字
- フォント
- 照会先
- 寄与者
- 備考
- 調査種別
- 文献紹介
- 内容種別
- 質問者区分
- 当館スタッフ
- 登録番号
- 1000325059