レファレンス事例詳細
- 事例作成日
- 2010年03月09日
- 登録日時
- 2015/09/04 16:37
- 更新日時
- 2015/12/14 17:05
- 管理番号
- ASK0000024260
- 質問
-
解決
【中国の作家 謝冰心が東京大学で行った講義について知りたい】
Bing Xin, the Chinese writer, taught at the University of Tokyo and held some particular lectures
about Chinese literature.
I would like to know how I can come in touch with some papers about her lectures.
I also know that Bing Xin had a number of interpreters and one of them was Takeshiro Kuraishi.
Could I find some useful information in his collection?
- 回答
-
The library of Institute for Advanced Studies on Asia have a collection of Takeshiro Kuraishi's books.
This collection was obtained from former prof. Kuraishi and consists of Chinese classic, Chinese modern
and other language books in field of Chinese language and literature.
By searching our OPAC for keywords "倉石 (which is "Kuraishi")" and "Bing Xin", you may find some books
which are related to what you are looking for.
URL https://opac.dl.itc.u-tokyo.ac.jp/opac/opac_search.cgi?lang=1&cmode=0&smode=0
Of the search results, the book below is about the 5lectures on Chinese literature held by Bing Xin in
1940's at the University of Tokyo.
According to OPAC the book is a translation of the lectures to Japanese by former prof. Kuraishi. This
book also might be of some use to you.
https://opac.dl.itc.u-tokyo.ac.jp/opac/opac_details.cgi?lang=1&amode=11&place=&bibid=2000839277&key=B140858290212244&start=1&srmode=0&srmode=0#
【2014.8.21 文中のOPACのURLを修正】
- 回答プロセス
- 事前調査事項
- NDC
-
- 中国文学 (920 9版)
- 参考資料
-
-
謝冰心 著 , 倉石武四郎 訳 , 謝, 冰心, 1900-1999 , 倉石, 武四郎, 1897-1975. 中国文学をどう鑑賞するか. 大日本雄弁会講談社, 1949.
http://iss.ndl.go.jp/books/R100000002-I000000858432-00
-
- キーワード
-
- 倉石文庫
- 谢冰心
- 照会先
- 寄与者
- 備考
- 調査種別
- 文献紹介
- 内容種別
- 質問者区分
- 学生
- 登録番号
- 1000179424