レファレンス事例詳細
- 事例作成日
- 2014年11月18日
- 登録日時
- 2014/12/18 10:44
- 更新日時
- 2014/12/18 10:44
- 管理番号
- 相-140014
- 質問
-
解決
『ペリ-提督日本遠征記』法政大学出版局 1953 <210.5/63>(10380921)p16~17に「ペリーが日本遠征の記録の整理に当るのに適当な文学者としてナサニエル・ホーソーンから「モビィ・ディック」(白鯨)の著者メルヴィルを推薦されたが受け容れなかった」という旨の記載があるが、これを裏付ける資料はあるか?
- 回答
-
『ナサニエル・ホーソーン事典』雄松堂出版 2006<930.26 /98 常置> (21946918)に「マシュー・カルブレース・ペリー」の項があります。(p505)。
そこには『英国ノート』に、ホーソーンは合衆国領事として英国リヴァプールに駐在中の1854年12月25日にペリーの来訪を受け、「航海記を出版するために手記や資料を準備してくれる」人を紹介して欲しいと頼まれ、メルヴィルほか何人かの名前をあげるがペリーがうんといわなかった、という旨の記載がある、と記されています。
『英国ノート』の翻訳本は発見できませんでしたが、原書は国会図書館で所蔵しています。
『The English notebooks, by Nathaniel Hawthorne, based upon the original manuscripts in the Pierpont Morgan library and edited by Randall Stewart』
請求記号928.13-H399
またグーテンベルグプロジェクトのfree ebooks として以下のサイトで閲覧できます。http://www.gutenberg.org/ebooks/7878
1854年12月25日の項に
“December 25th.—Commodore P——— called to see me this morning,—a brisk, gentlemanly, offhand, but not rough, unaffected and sensible man, looking not so elderly as he ought, on account of a very well made wig. He is now on his return from a cruise in the East Indian seas, and goes home by the Baltic, with a prospect of being very well received on account of his treaty with Japan. I seldom meet with a man who puts himself more immediately on conversable terms than the Commodore. He soon introduced his particular business with me,—it being to inquire whether I would recommend some suitable person to prepare his notes and materials for the publication of an account of his voyage. He was good enough to say that he had fixed upon me, in his own mind, for this office; but that my public duties would of course prevent me from engaging in it. I spoke of Herman Melville, and one or two others; but he seems to have some acquaintance with the literature of the day, and did not grasp very cordially at any name that I could think of; nor, indeed, could I recommend any one with full confidence. It would be a very desirable task for a young literary man, or, for that matter, for an old one; for the world can scarcely have in reserve a less hackneyed theme than Japan”と記載があります。
- 回答プロセス
-
①当館所蔵のペリーの日本遠征記を確認。ホーソーンとのやり取りを記載している資料はあるが、裏付ける資料を明示しているものはみつからず。
②『ナサニエル・ホーソーン事典』雄松堂出版 2006<930.26 /98 常置>を確認すると 「英国ノート」の項目(p194)によると、『英国ノート』はランドール・スチュアート(Randall Stewart)編の1941年刊行の資料。
国会図書館サーチを検索すると、『The English notebooks, by Nathaniel Hawthorne, based upon the original manuscripts in the Pierpont Morgan library and edited by Randall Stewart』がヒット。
③インターネット検索してみると、Project Gutenberg のfree ebooks として閲覧可能。http://www.gutenberg.org/ebooks/7878
1854年12月25日の項にペリーの来訪及び依頼に応じてメルヴィルほか数名の名をあげたという記載があることを確認。
- 事前調査事項
- NDC
-
- 英米文学 (930)
- アメリカ合衆国 (253)
- 参考資料
- キーワード
-
- メルヴィル
- ホーソーン
- 照会先
- 寄与者
- 備考
- 調査種別
- 内容種別
- 質問者区分
- 社会人
- 登録番号
- 1000164997