レファレンス事例詳細
- 事例作成日
- 2009.2.20
- 登録日時
- 2008/12/03 15:28
- 更新日時
- 2009/02/20 10:47
- 管理番号
- 東邦大医-364
- 質問
-
解決
「論文につけるキーワード,インデックスについているのは,どうやって探すのか?」
- 回答
-
「現在はMeSH Browserで見つけたものをつけて大丈夫です」
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?db=mesh
- 回答プロセス
-
論文を書く際につけるキーワードは、医学分野ではMeSH(医学件名標目表)を指定される場合が多い。
インデックスとはMEDLINE(PubMed)の前身である Index Medicus(ISSN: 00193879) のことで、
MeSHが掲載されていた。現在はそのオンライン版である MeSH Browser があるので、これを用いる
ことができる。
- 事前調査事項
- NDC
-
- 医学.薬学 (49 9版)
- 参考資料
- キーワード
-
- キーワード
- MeSH
- 照会先
- 寄与者
- 備考
-
関連情報
(Google にて"keywords mesh instruction" で検索して下のサイトを発見した)
☆ 米国国立医学図書館サイト内での説明
Medical Subject Headings > Suggestions for Authors
http://www.nlm.nih.gov/mesh/authors.html
☆ キーワードとしてMeSHを指定している投稿規定の例
・Instructions to Authors(Journal of International Health)
http://jaih.jp/en/i4a-e.html(2009.2.19 確認)
Key Words
No more than 5 words. In selecting keywords, refer to 'Online searching' of MeSH vocabulary(http://www.nlm.nih.gov/mesh/MBrowser.html)of NLM (National Library of Medicine) Homepage.
・Author Instructions (McGill Journal of Medicine )
http://www.medicine.mcgill.ca/MJM/authors/authors.htm(2009.2.19 確認)
Abstract and Keywords
The abstract should be no more than 240 words and should contain the following:
the purpose of the study, basic procedures, main findings, and the principal
conclusions. The abstract must be self-contained. Below the abstract provide,
and identify as such, 3 to 10 key words. If possible, use medical subject
headings (MeSH) of Index Medicus, National Library of Medicine, USA.
- 調査種別
- その他
- 内容種別
- 質問者区分
- 社会人
- 登録番号
- 1000049467