レファレンス事例詳細
- 事例作成日
- 2017年10月10日
- 登録日時
- 2017/10/10 10:06
- 更新日時
- 2018/01/12 14:09
- 管理番号
- NIER2017041
- 質問
-
小中高の教科科目について、英語名称が知りたい。できれば、文科省で使っているもので、新しい方がよいがなければ古くても構わない。
- 回答
-
以下、3種に教科・科目名あり。
※最新の情報ではない。
(1)学習指導要領英訳版(仮訳)
・小学校
http://www.mext.go.jp/a_menu/shotou/new-cs/youryou/eiyaku/1261037.htm
・中学校
http://www.mext.go.jp/a_menu/shotou/new-cs/youryou/eiyaku/1298356.htm
・高等学校
http://www.mext.go.jp/a_menu/shotou/new-cs/youryou/eiyaku/1298353.htm
※教科・科目名の一覧あり
(2)Education in Japan : a graphic presentation (2000)
p.67 prescribed subject and the number of school hours in compulsory education schools
→小学校・中学校の教科名
p.69 General education subjects upper secondary schools and the standard number of credit for each subject
→教科・科目あり
(3)Outline of education in Japan = 日本の教育 (1997)
p.22 Standard number od yearly school hours in elementary school
p.23 Standard number od yearly school hours lower secondary school
→教科名のみ
p.24 General education subjects in upper secondary schools and the standard number of credits for each subject
→高校 教科科目名
p.26-28 List of specialized subjects in upper secondary schools
→高校 専門教科 教科科目名
- 回答プロセス
- 事前調査事項
- NDC
-
- 教育課程.学習指導.教科別教育 (375)
- 参考資料
-
-
Education in Japan : a graphic presentation
by Ministry of Education, Science and Culture, Government of Japan ; 1954 - 2000. 13th ed.
Gyosei Pub., 1954.
【当館請求記号】372.1||597||2000 -
Outline of education in Japan = 日本の教育
文部省著 ; 1985 - 1997. -- ユネスコ・アジア文化センター, 1985.
【当館請求記号】372.1||622||1987a
-
Education in Japan : a graphic presentation
- キーワード
-
- 英訳
- 照会先
- 寄与者
- 備考
- 調査種別
- 内容種別
- 質問者区分
- 登録番号
- 1000222897