このページではJavaScriptを使用しています。お客様の閲覧環境では、レファレンス協同データベースをご利用になれません。
レファレンス事例詳細(Detail of reference example)
提供館
(Library)
東京大学附属図書館 (3100002)管理番号
(Control number)
ASK0000024163
事例作成日
(Creation date)
2009年04月15日登録日時
(Registration date)
2015年09月04日 12時10分更新日時
(Last update)
2015年12月14日 17時05分
質問
(Question)
【上下水道工学に関する情報を得たいのですが、東京大学の所蔵資料を閲覧することはできますか?】
I want to know some latest information or others about water supply & sewage engineering.
Can I be allowed to read books at your college?
回答
(Answer)
"University of Tokyo Library System" consists of about 30 libraries. Some of them holds
books or journals related to water supply & sewage engineering. You can search our
library holdings by online catalog, OPAC.
[UTokyo OPAC]
https://opac.dl.itc.u-tokyo.ac.jp/?lang=1
If you have specific materials, you can visit and read them or get photocopy. Most of
the libraries are open to visitors from outside the University of Tokyo.
Service hours and procedures are on the following site:
http://www.lib.u-tokyo.ac.jp/koho/guide/liblist-e.html
If you want to obtain photocopies from overseas, our university libraries can only
receive applications from member libraries of GIF. So, please consult the library of
your university.
GIF(Global ILL Framework)
http://www.nii.ac.jp/CAT-ILL/gif/index-e.html
Remote access to online journals or databases is not allowed to persons from outside
the university.
「東京大学附属図書館」は30以上の図書館・図書室で構成されています。
上下水道工学に関しての資料を所蔵する図書館・図書室は複数あります。
まずは本学のOPAC(オンライン蔵書目録)でご利用になりたい資料が
どこの図書館(室)に所蔵されているのかをご確認ください。
[東京大学OPAC]
https://opac.dl.itc.u-tokyo.ac.jp/
ほとんどの図書館(室)では、特定の資料の閲覧を目的とする学外の方が、
入館・閲覧・資料のコピーをを取ることは可能ですが、それぞれに利用時間や
必要手続き等が異なります。詳しくは以下のURLをご覧ください。
[東京大学にある図書館・室一覧]
http://www.lib.u-tokyo.ac.jp/koho/guide/liblist.html
海外からの複写物取り寄せは、GIF (Global ILL Framework)に加盟している
図書館を通じてのみ可能です。ご所属の大学の図書館にお問い合わせください。
[GIF (Global ILL Framework)]
http://www.nii.ac.jp/CAT-ILL/gif/index.html
電子ジャーナルやオンラインデータベースへのリモートアクセスはできません。
回答プロセス
(Answering process)
事前調査事項
(Preliminary research)
NDC
学校図書館  (017 9版)
参考資料
(Reference materials)
キーワード
(Keywords)
照会先
(Institution or person inquired for advice)
寄与者
(Contributor)
備考
(Notes)
調査種別
(Type of search)
利用案内
内容種別
(Type of subject)
質問者区分
(Category of questioner)
学生
登録番号
(Registration number)
1000179397解決/未解決
(Resolved / Unresolved)
解決
Twitter
このデータベースについて
国立国会図書館が全国の図書館等と協同で構築している、調べ物のためのデータベースです。詳細
活用法
刊行物・グッズ
新着データ
最近のアクセスランキング
レファ協PickUP!