レファレンス事例詳細
- 事例作成日
- 2018年01月18日
- 登録日時
- 2018/01/18 16:55
- 更新日時
- 2018/12/19 13:32
- 管理番号
- 20180118-2
- 質問
-
解決
リン酸トリブチル(TBP;Tributyl Phosphate)の半減期(half-lives)について知りたい。
- 回答
-
以下の資料がみつかった。
<ウェブサイト>
Phosphoric Acid Tributyl Ester (Tributyl Phosphate)
Chemical Abstracts Service Registry Number 126-73-8(Environment Canada Health Canada August 2009 )
http://www.ec.gc.ca/ese-ees/default.asp?lang=En&xml=348D65B1-66CB-5417-7B6B-7F3E39CFDBF3 (2018/01/18 確認)
カナダ環境省の中に、物質に関する説明があり、リン酸トリブチルの半減期(half-lives)に関する記述が記載されている。
以下、抜粋。
-------
In summary, the experimental and modelled data indicate that TBP has primary and ultimate biodegradation half-lives of <182 days, with the experimental data indicating that degradation half-lives are likely to be less than 28 days.
Based on these data and using an extrapolation ratio of 1:1:4 for a water:soil:sediment biodegradation half-life (Boethling et al. 1995), the half-life in soil is also <182 days and the half-life in sediments is <365 days. This indicates that TBP is not expected to be persistent in soil or sediment.
Based on the empirical persistence and modelled biodegradation data (see Tables 4 and 5), TBP does not meet the persistence criteria in air, water, soil or sediment (half-life in air ≥ 2 days, half-lives in water and soil ≥182 days and half-life in sediment ≥ 365 days) as set out in the Persistence and Bioaccumulation Regulations (Canada 2000).
-------------
- 回答プロセス
-
<参考資料>
Donald Mackay; et al“Handbook of physical-chemical properties and environmental fate for organic chemicals.” 1 : Introduction and hydrocarbons Taylor & Francis, 2006
http://rushim.ru/books/spravochniki/mackay1.pdf (2018/01/18 確認)
p.3165-3166 15.1.4.3 Tributyl Phosphate
Half-Lives in the Enviroesnment:
Saface water : complete primary degradation in less than 7 d for river die-away studies などの記載がある。
しかし、Air、Groundwater、Sediment、Soil、Biota については、記載がない。
tributyl phosphate cas n°: 126-73-8 (UN Environment)
リン酸トリブチル CAS番号126-73-8(国連環境部)
http://www.inchem.org/documents/sids/sids/126-73-8.pdf (2018/01/18 確認)
半減期については、記載がない。
Toxicological profile for mineral oil hydraulic fluids, organophosphate ester hydraulic fluids, and polyalphaolefin hydraulic fluids : draft / prepared by Syracuse Research Corporation under subcontract to Clement International Corporation; prepared for U.S. Department of Health and Human Services, Public Health Service.
Published 1994
Handbook of Plasticizers (可塑剤ハンドブック)- 764 ページ
<コトバンク>
半減期 はんげんきhalf life ブリタニカ国際大百科事典 小項目事典の解説 半減期 はんげんき half life
https://kotobank.jp/word/%E5%8D%8A%E6%B8%9B%E6%9C%9F-117987#E6.97.A5.E6.9C.AC.E5.A4.A7.E7.99.BE.E7.A7.91.E5.85.A8.E6.9B.B8.28.E3.83.8B.E3.83.83.E3.83.9D.E3.83.8B.E3.82.AB.29 (2018/03/29 確認)
「放射性核種または不安定な素粒子が自然崩壊によって,その個数または存在確率(粒子 1個の場合)が 1/2になるまでの時間。平均寿命をτ,崩壊定数をλとすると,半減期は 0.693τまたは 0.693/λである。0.693は 2の自然対数である。-0.693は 1/2の自然対数である。」
- 事前調査事項
- NDC
-
- 金属加工.製造冶金 (566)
- 有機化学 (437)
- 参考資料
- キーワード
-
- リン酸トリブチル
- Tributyl Phosphate
- TBP
- 半減期
- 照会先
- 寄与者
- 備考
- 調査種別
- 文献紹介 事実調査 所蔵調査
- 内容種別
- 質問者区分
- 学生
- 登録番号
- 1000228720