レファレンス事例詳細
- 事例作成日
- 2010年12月08日
- 登録日時
- 2012/08/31 09:52
- 更新日時
- 2013/02/15 09:37
- 管理番号
- C12-004
- 質問
-
解決
以下の規格資料を入手したい。
Bureau of standards 365 No.44 1918
- 回答
-
同規格資料は、「Polarimetry」のタイトルで図書として刊行されており、
ミシガン大学図書館のリポジトリより電子版で確認することができた。
- 回答プロセス
-
【調査戦略】
書誌情報から海外の規格資料であることが分かる。年代が古いため、現物の利用/入手は難しいと思われるが、
古い資料はデジタル化されている可能性もあるのではないか。
【回答プロセス】
①“Breau of standards”をGoogleで検索すると、この資料は、アメリカ合衆国国立標準局 (National
Bureau of Standards, NBS / 現・国立標準技術研究所 (National Institute of Standards and
Technology, NIST))の規格であることが分かった。しかしHPでは関連情報は見つからず。
NDLリサーチナビも参考に調査したが、手がかりなし。
National Institute of Standards and Technology website
http://www.nist.gov/index.html
②British Libraryの蔵書検索Integrated Catalogueで以下の資料がヒット。
Title Circular of the Bureau of Standards.
Dates of pub. No. 21-no. 404.
DSC shelving title Circular- Bureau of Standards.
Publisher/year Washington, D.C. : Government Printing Office, 1910-1934.
さらに、OCLC First Search(World Cat)で
「Circular of the Bureau of Standards 44」で検索すると以下の資料がヒット。
Polarimetry.
United States. National Bureau of Standards.
1918 2d ed. English Book 196 p. incl. illus., tables, diagrs. plates. 29 cm.
Washington, Govt. Print. Off.,
シリーズ注記の欄に“Circular of the Bureau of standards,; no. 44;”の表示があり、
この資料ではないかと目処をつけた。国内では東北大学図書館に該当年の資料が所蔵されていると判明したが、
巻号との照合がOpacからは困難な為、参考調査が必要。
(※現在は電子版の情報もヒットするが、当時は見つからなかった様子)
一方、"Bureau of standards" No.44 1918 でGoogleを検索すると、以下の文献が見つかった。
文中を確認すると、この資料が該当の規格であることが明記されていた。
Moisture in honey; review of chemical and physical methods
White, Jonathan Winborne, Jr.
Association of Official Analytical Chemists (1969), 52(4), 729-37.
http://www.honey.com/white/pdf/white94-moisture-in-honey.pdf
‘…the U.S. Bureau of Standards Circular No. 44. entitled ”Polarimetry.”
In the second, 1918, edition of this circular...’
③“Polarimetry”でAmazon.comを調査すると、以下の資料がヒット。
電子版がミシガン大学図書館のリポジトリで利用可能であることが分かった。
Polarimetry / United States. National Bureau of Standards.
This volume is produced from digital images created through the University of Michigan
University Library's large-scale digitization efforts. The Library seeks to preserve the
intellectual content of items in a manner that facilitates and promotes a variety of uses.
The digital reformatting process results in an electronic version of the original text that
can be both accessed online and used to create new print copies.
The Library also understands and values the usefulness of print and makes reprints
available to the public whenever possible. This book and hundreds of thousands of others
can be found in the HathiTrust, an archive of the digitized collections of many great
research libraries.
For access to the University of Michigan Library's digital collections, please see
http://www.lib.umich.edu and for information about the HathiTrust, please visit
http://www.hathitrust.org
http://www.amazon.co.jp/Polarimetry-United-States-National-Standards/dp/B003Z4JI56/ref=sr_1_2?s=english-books&ie=UTF8&qid=1346304060&sr=1-2
④ミシガン大学図書館の蔵書を検索すると、以下の資料が見つかり、全文(PDF)が利用できた。
Polarimetry / U.S. Bureau of Standards.
Published: Washington, D.C. : Govt. Print. Off., 1918.
Edition: <2d ed.> Issued Jan. 30, 1918.
Series Statement: National Bureau of Standards circular ; no. 44
http://mirlyn.lib.umich.edu/Record/007291249
【結論】
利用者に確認したところ、探していたものが載っていたとのこと。
- 事前調査事項
- NDC
-
- 通信工学.電気通信 (547 9版)
- 参考資料
-
-
National Institute of Standards and Technology website
http://www.nist.gov/index.html (最終アクセス:2012年8月30日) -
Moisture in honey; review of chemical and physical methods
White, Jonathan Winborne, Jr.
http://www.honey.com/white/pdf/white94-moisture-in-honey.pdf (最終アクセス:2012年8月30日) -
Polarimetry
http://www.amazon.co.jp/Polarimetry-United-States-National-Standards/dp/B003Z4JI56/ref=sr_1_2?s=english-books&ie=UTF8&qid=1346304060&sr=1-2 (最終アクセス:2012年8月30日) -
Polarimetry / U.S. Bureau of Standards
http://mirlyn.lib.umich.edu/Record/007291249 (最終アクセス:2012年8月30日) -
Integrated Catalogue(現Explore the British Library)
http://catalogue.bl.uk/primo_library/libweb/action/search.do?vid=BLVU1 (最終アクセス:2013年1月25日)
-
National Institute of Standards and Technology website
- キーワード
-
- 海外規格
- 照会先
- 寄与者
- 備考
- 調査種別
- 所蔵機関調査
- 内容種別
- 質問者区分
- 学部生
- 登録番号
- 1000110772